Jógamatrac ismeretek vásárlás előtt

…taposhatod, nyomkodhatod, ráizzadhatsz, de akkor is a társad marad… a tökéletesen kiválasztott jógamatracod!

Hogyan vásárolj?

 

Hogyan vásárolj jógamatracot?

Akárcsak a többi sporteszköznél, a jógamatracnál is nagyon fontos, hogy végezzünk egy kis kutatást, mielőtt elmegyünk vásárolni. Főleg mivel ahány típusú jógát ismerünk, legalább annyiféle matrac van a piacon. Létezik utazáshoz használatos, van ökobarát és olyan is, amelyik kevésbé izzasztó gyakorlatsorokhoz van. Legfontosabb szempont, hogy az általad gyakorolt jógának megfelelő matracot válaszd. Ne gurítsuk be kosarunkba az első Pilates vagy tornaszőnyeget, válasszuk a legjobb jógamatracot!

A tökéletes jógamatrac hosszú távú befektetés, ne ezen spórolj, mert nem éri meg. A túl olcsó matracok nem csupán elhasználódnak néhány hónap után, de ráadásul olyan kémiai anyagokból készülnek, melyek sem a környezetnek, sem a testednek nem tesznek jót. Ha megfelelő minőségűt vásárolsz, akár egy életen át elkísér téged. Ami pedig a márkahűséget illeti: érdemes körbenézni a világszerte megbízható brandek között: Manduka, Prana, Gaiam, JadeYoga, Hugger Mugger.

Vásárlásnál elsőként a matrac vastagságát ellenőrizd. A jógamatrac legyen vastag, hogy kíméld a csontjaidat, de ne legyen túl habos, különben belesüppedsz. A standard vastagság 3,2 mm. Habár a vastag matrac több helyet foglalhat, sokkal fontosabb, hogy a gyakorlatok elvégzése közben megfelelő legyen az alátámasztás.

Anyagában sem mindegy, hogy milyen jógamatracot választasz., készülhet pamutból, vinylből, gumiból, juta vászonból. A természetes vagy újrahasznosított anyagokból készülő matracoknál is érdemes körültekintően vásárolni. A természetes gumiból gyártott matrac tényleg gumiszagú, legalábbis az első néhány hétben biztosan. A pamutból készült matracok, bár ökobarátok, kicsit drágábbak, mint a népszerű pvc matracok, emellett nem tökéletes a csúszásgátló képességük. A juta vászonból vagy parafából gyártott matracok pedig hamarabb tönkremehetnek állandó gyakorlás mellett.

Mielőtt megvennéd a jógamatracot, próbáld ki! Első körben kölcsönkérheted egy barátodtól vagy tanárodtól, hogy többfélét kipróbálj, aztán érdemes a boltban is kitapasztalni, melyik számodra a legtökéletesebb. Állj a matracra, és járkálj rajta. Egyensúlyozz, próbálj néhány ülő és fordított pózt. Végül kérd ki mindenképp egy szakértő véleményét, kár lenne, ha egy rossz matrac miatt feladnád jóga tanulmányaidat. A legjobb az a matrac, amelyik harmonizál az általad gyakorolt jógával, testeddel, életmódoddal és a pénztárcáddal.

Végül ne felejtsd ellenőrizni a matrac csúszását, aminek szintén pont megfelelőnek kell lennie. Ne fogjon túlságosan, de ne legyen túl csúszós se. A vinyl matracok fognak legjobban, viszont kezelésük több időt igényel. Minden használat után meg kell tisztítani. Löttyints egy kis vizet a matracra, és szárítsd meg a levegőn, hogy ne veszítse el csúszását.

 

Hogyan különböztessük meg a jógamatracot a pilates matractól?

Bár akad hasonlóság a gyakorlatok között, ez nem jelenti azt, hogy felkapjuk az első pilates matracot, ami utunkba akad, és begördítjük jógaórára. Hogyan tegyél különbséget a kettő között?

A jóga egy rendkívül sokrétű, spirituális gyakorlatrendszer, melynek gyökerei a hinduizmusig nyúlnak vissza. Amikor az emberek jógáról beszélnek, általában a hatha vagy bikram irányzatra gondolnak, amelyek a rugalmasságot és erőnlétet fejlesztő ászanák sorozatát jelenti. Amikor egyik pózból a másikba érkezünk, rendkívül fontos, hogy a megfelelő matrac legyen alattunk. A jógamatracok számos variánsa létezik ma a piacon. Készülhetnek latexból, bambuszból vagy pvc-ből. Vastagsága általában néhány milliméter, de ez eltérő lehet attól függően, hogy ki használja. A vastagabbak többnyire puhábbak, az utazáshoz használt pedig szinte lehelletvékony és simán belefér a táskába. Fontos a tapadása és folyadékelnyelő képessége.

A pilates Joseph Pilates nevéhez köthető, aki gyakorlatait a húszas években hozta Amerikába. Elsősorban a test központi izmaira fókuszál gyakorlataival, melyek erősebbé teszik a testet és javítják a tartást. Mivel számos gyakorlat háton gurulva történik, érdemes megfelelő matracot vásárolni. Nagy részük hőre lágyuló elasztomerből készül, ami nem tartalmaz toxikus anyagot és teljesen újhasználatos. Többnyire vastagabbak, mint a jógamatracok, elérhetik akár a 15 millimétert is.