Jógamatrac ismeretek vásárlás előtt

…taposhatod, nyomkodhatod, ráizzadhatsz, de akkor is a társad marad… a tökéletesen kiválasztott jógamatracod!

A jóga különböző irányzatai

 

Ananda jóga:

elsősorban a könnyed pózokra koncentrál, melyek felviszik az energiát az agyba, és előkészítik a testet a meditációra. Az órákon emellett a megfelelő testtartásra és a kontrollált lélegzésre kell összpontosítani.

Anusara jóga:

a jóga egy meglehetősen fiatal ága, amely a különböző testhelyzetek szigorú szabályait játékossággal ötvözi. Bár a pózok jócskán tartogatnak kihívásokat, az Anusara igazi üzenete, hogy megnyissuk szívünket, és próbáljuk összekapcsolni spirituális énünket a többiekével.

Astanga jóga:

ez a változat Sri K. Pattabhi Jois tanítási rendszeréről kapta az elnevezést. A jógának egy meglehetősen nehéz válfajáról van szó. Nagyon igénybe veszi a testet, mivel egyszerre kell szinkronban tartani a légzést és a haladó gyakorlatok folyamatos sorozatát. A folyamat intenzív belső hőt termel és bőséges izzadást, ami méregteleníti az izmokat és a szerveket. Ezáltal javul a keringés, rugalmasság és állóképesség. A test erős lesz, az elme pedig megnyugszik. Az astanga nem ajánlott kezdőknek.

Bikram jóga:

a jóga minden részletre kiterjedő módszere. A fitnesz minden elemét tartalmazza: izomerő, izom állóképesség, keringési rugalmasság, testsúly csökkentés. Alapítója, Bikram Choudhury olimpiai aranyérmet szerzett súlyemelésben. Bishnu Ghosh tanítványa volt. A bikram jóga egyik legszokatlanabb, ugyanakkor jótékony jellemzője a 37-40 fokos hőmérséklet, ami elősegíti a rugalmasságot, méregtelenítést és a sérülések megelőzését. Ez az egyetlen jóga típus, amely melegített környezetben zajlik.

Hatha jóga:

a jóga nagyon könnyű alapformája, amely világszerte villámgyorsan terjedt el, minden jóga alapja. Teljes rendszerbe foglalja a pózokat, légző rutint, meditációt, melyek segítségével kialakul a testtudat. A tengerentúlon nagyon hamar elterjedt a stressz kezelés egyik gyakorlataként. A hatha jóga során az a legideálisabb, ha az ászanákat nyugodt, meditatív hangulatban gyakoroljuk. Üljünk néhány pillanatig csendesen, aztán kezdjük a sorozatokat lassan, kontrolláltan, befelé figyelve. Soha ne feszítsük túl a pózokat, nem kell másokkal versenyezni. Vegyük lazán és könnyedén!

Integrál jóga:

a jóga eme tradicionális változata egyesíti a pózokat, légző gyakorlatokat, meditációt, kántálást, imádságot és önvizsgálatot.

Az ISHTA jóga:

(Integral Science of Hatha and Tantric Arts) alapjait Mani Finger, dél-afrikai tanár alkotta meg, majd később fia, Alan népszerűsítette az Egyesült Államokban. Az ISHTA jóga a test energia csatornáinak megnyitására koncentrál a pozitúrákon, vizualizáción és meditáción keresztül.

Iyengar jóga:

B. K. S. Iyengar jógamester fektette le az alapjait hatvan évvel ezelőtt, elsősorban az erőnlétre, rugalmasságra, állóképességre és egyensúlyra összpontosít a koordinált légzésen és a pontosan kitartott pózokon keresztül. Eltérően a többi jóga típustól itt általában hosszabban kell kitartani a pozitúrákat. A gyakorlat során lassan érkezünk meg a pózba, tartjuk egy percig, majd pihenünk néhány lélegzetvétel alatt, mielőtt egy másik pózba kezdünk. A különböző kiegészítők (takaró, szíj, támasztékok) révén forradalmasította a jógát azáltal, hogy az idősebbek, betegek vagy mozgáskorlázottak is képesek gyakorolni. Lassú üteme, fokozott figyelme a részletekre különösen alkalmas azok számára, akik sérülésből épülnek fel. Manapság is az egyik legnépszerűbb jóga fajta.

Jivamukti jóga:

Sharon Gannon és David Live fejlesztette ki 1968-ban. Középpontjában a jóga spirituális és etikai vetülete áll, melyet a modern gyakorlat meglehetősen mostohán kezel. Komoly erőfeszítést igényel, emellett bibliai tanulmányok, szankszrit éneklés, vegetáriánus életmód, erőszakmentesség, meditáció, Isten iránti elkötelezettség jellemzi gyakorlóit.

Kali Ray Trijóga:

Kali Ray alakította ki ezt az áramló, táncszerű mozdulatsort a nyolcvanas években. Természetesen ebből a típusból sem maradhat ki a légzőrutin és a meditáció.

A Kripalu az öntudat jógája.

A gyengéd, befelé figyelő mozdulatsor arra ösztönzi gyakorlóit, hogy miközben kitartják a pózt, fedezzék fel, majd engedjék el érzelmi és spirituális gátjaikat. A versenyszellemet kívül kell hagyni. A Kripaluban nem annyira fontos a pontos tartás, mint más módszereknél. Három stációja van: az első során megtanuljuk a pózokat és felfedezzük saját testünk képességeit. A második során kitartjuk a pózt, fejlesztjük a koncentrációt és a belső tudatot. A harmadik állomás egy mozgásban lévő meditáció, amelyben egyik pózpól a másikba mozgunk spontán, öntudatlan módon.

A Kundalini

arra fókuszál, hogy felszabadítsuk a gerinc menti energiát és elkezdjük felfelé mozgatni. A pózok mellett éneklés, meditáció és légzőrutin jellemzi a Kundalinit.

A Power jóga

az izmok jógája, az ashtanga amerikai változata, amely a nyújtást, izomerősítést és meditációs légzést egyesíti. A power jóga ennél tovább megy. Számos póza gimnasztikai gyakorlatra emlékeztet: fekvőtámasz, kézenállás, lábujj érintés, oldalra hajlás. A lényeg az ütem. Ahelyett, hogy megállnánk a pózok között, egyik ászana átfolyik a másikba, mintha aerobik órán lennénk.

Nyugtató jóga:

ennél a módszernél hosszabb időt fekszünk jógamatracon például, így passzív módon engedjük pihenni az izmokat.

Sivananda jóga:

az integrál jógához hasonlóan ez a változat is tartalmazza a pózok, légzés gyakorlását, étrendbeli szigorításokat, éneklést, bibliai tanulmányokat, meditációt.

Svaroopa jóga:

a gyógyulást célozza, nagyon könnyű elkezdeni, mert kényelmes pozitúrából indul a gyakorlatsor.

Vinijóga:

gyakran használják terapeutás célokra azoknál, akik sérülésből, műtétből épülnek fel. Gyengéd, gyógyító mozdulatsor, melyet az egyén igényeire, testalkatára szabnak.

Viniasa:

a jóga fizikailag nagyon aktív változata.

Fehér lótusz jóga:

átalakított ashtanga gyakorlat, melyet Ganga White fejlesztett ki, kombinálja a légzőrutint és a meditációt.

Jin jóga:

gyakran említik úgy, hogy nem az izmok, hanem az ízületek jógája, a felületi izomszövetnél mélyebben fekvő rétegek stimulációját célozza meg. Megdolgoztatja az ínszalagokat, izomhüvelyeket, csontokat, ízületeket. Legjellemzőbb tulajdonsága a hosszan kitartott póz. Bár kezdetben túl passzívnak, unalmasnak vagy lágynak tűnhet, a hosszú kitartás miatt (5-20 perc) elég nagy kihívás lehet.