Jógamatrac ismeretek vásárlás előtt

…taposhatod, nyomkodhatod, ráizzadhatsz, de akkor is a társad marad… a tökéletesen kiválasztott jógamatracod!

Mérete

Milyen méretű legyen a jógamatrac? Ez az egyik leggyakoribb kérdés, amit leendő és rutinos jógázók is feltesznek. A jógamatrac kiválasztása személyes döntés: mivel ez választ el téged a földtől, fontos, hogy megfelelően kipárnázott legyen, nyúljon, amennyire kell, és védje a testet, hogy biztonságosan és hatékonyan gyakorolhasd a jógát. Minden részletet meg kell nézni: a hosszúságot, vastagságot és a szélességet.

A jógamatracnak feltétlenül fel kell vennie a tested arányait. A standard méretű jógamatracok azoknak jó, akik 182 centinél alacsonyabbak. Ha ennél magasabb vagy, akkor extra hosszú matracot kell venned, hisz nincs annál rosszabb, mint egy pózban arra eszmélni, hogy lelóg valamelyik testrészed a matracról. A hosszabb matrac mindenképpen jó, hiszen mozgás közben sem mászol le róla, ha viszont mindenhova magaddal viszed és sokat utaztatod, érdemes megfontolni a rövidebb méretet.

Ami a vastagságot illeti, attól függ, hogy milyen a padló, amin jógázol, illetve hogy melyik típusú jógát gyakorlod. Például a bikram jógastúdióban a padló kárpitozott, ezért ennél a változatnál elég, ha vékonyabbat választasz, hiszen nem lesz szükséged plusz kipárnázásra.  Persze ha puszta padlón folyik az óra, akkor vastagabbat kell venned, miként akkor is, ha hát- vagy térdproblémával küzdesz. Míg egy hagyományos jógamatrac körülbelül 3 mm vastag, az utazáshoz használt ennek fele, csupán másfél mm. Ha a vastagabb mellett teszed le a voksot, akár 4-5 mm-est is vásárolhatsz. Az asthanga jógához például kifejezetten a 4 mm-est ajánlják.

A szélességnél a legfontosabb kérdés, hogy mennyi személyes térre van szükséged. Ha nagyon sokan járnak az órára, talán kényelmesebb, ha szélesebb a matracod, hiszen nem annyira kellemes másokkal összezsúfolódni.

A tipikus jógamatrac 172 centi hosszú és 60 centi széles, ez a méret az emberek zömének megfelel, és a legtöbb jógatípushoz használható. Kezdőknek nagyon ajánlott a standard matrac, hogy kitapasztald, mely tulajdonságok számodra a legfontosabbak, és melyik jóga lesz végül a kedvenced.